JAARVERSLAG 2023

THDV JAARVERSLAG 2023

 

Wie zie jij? Lees verder

WELKOM BIJ THDV!


 

We zien elke dag de gebondenheid van verslaving, prostitutie of armoede. En elke dag willen we vertellen van vrijheid en een nieuw begin.

Sinds 1855 bieden we hulp aan de meest kwetsbare doelgroepen in Nederland: mensen die dakloos zijn, mensen in de prostitutie, mensen die verslaafd zijn en kinderen die in armoede leven. 

 

THDV. Wie zie jij?

Sinds 1855 zet Tot Heil des Volks (THDV) zich in om een stem te geven aan kinderen die in armoede opgroeien, verslaafden, daklozen en prostituees.

In 1855 begon het verhaal van onze organisatie in de Jordaan in Amsterdam. Dominee Jan de Liefde werd geraakt door de ernstige armoede van die tijd en startte het werk van onze organisatie door brood en Bijbels uit te delen.

Met een bewogen hart blijven we nog steeds het ‘volk’ voorzien van Bijbels en brood. Maar bovenal volgen we Jezus en streven ernaar om Zijn boodschap uit te dragen, omdat we geloven dat Hij ‘heil’ – herstel, verlossing en vrijheid – kan brengen.

Wie zie jij als je naar een prostituee kijkt? Wie zie jij als je naar een dakloze kijkt? Jezus zegt: ‘Alles wat je voor hen doet, doe je voor Mij.’ Als je omgaat met kwetsbare mensen kom je heel dicht bij het hart van Jezus.

Wanneer je naar kwetsbare mensen of kinderen kijkt, is het waardevol om te onthouden wat Jezus zei: ‘Alles wat je voor hen doet, doe je voor Mij.’ Het omgaan met kwetsbare mensen brengt je inderdaad dicht bij het hart van Jezus. Het tonen van compassie en het bieden van hulp aan degenen die het nodig hebben, wordt in veel geloofstradities gezien als een belangrijke vorm van dienstbaarheid.

Wie zien wij?
Wij zien mensen.
Wij zien Jezus.
Wie zie jij?

THDV. Wie zie jij?

VOORWOORD


Voorwoord

WIE ZIE JIJ?

Voor u ligt het jaarverslag 2023 van THDV. We zijn zeer dankbaar dat we ook in 2023 met steun van de achterban, kerken, ondernemers, 4M en subsidies van de overheid, weer duizenden mensen hebben kunnen helpen. Vrouwen in prostitutie waarvan circa 100 een uitstaptraject hebben gevolgd, honderden daklozen die we te eten hebben geven en even op adem konden komen, honderden verslaafden die we hebben kunnen begeleiden en opvangen in Waypoints in Bunschoten, op Urk en in Het Passion Hummelo, onze tijdelijke opvangplek voor dak- en thuislozen, en circa honderd kinderen uit arme gezinnen die liefde en aandacht kregen in verschillende steden in Nederland via Het Fort-coachingsprogramma. Het Fort Groningen hebben we in 2023 helaas moeten sluiten wegens gebrek aan fondsen.   

Highlights

In 2023 zijn we begonnen om de twee hostels (Shelter City en Shelter Jordan) weer actief in gebruik te gaan nemen. Zo zijn we een grote renovatie begonnen in de Shelter City om in 2024 te starten met de winteropvang voor circa 150 daklozen. De 2e fase van de verbouwing volgt in 2025 en in april 2026 zal de Shelter weer opengaan voor toeristen, met leer-werktrajecten voor onze doelgroepen. Ook sloot THDV voor drie jaar een overeenkomst met het COA om in de Shelter Jordan circa 50 minderjarige asielzoekers te huisvesten. Ze hebben sinds maart 2024 daar onderdak. 

In oktober hebben 26 mannen en vrouwen als deelnemers aan de Muskathlon van 4M zich een week lang verdiept in het werk van Scharlaken Koord, één van de THDV-stichtingen. Ze reisden van Roemenië naar Nederland. Daarnaast zamelden ze geld in, door middel van hun sportieve prestatie voor de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. 

Op 15 december hebben we de 168e THDV-kerstdienst georganiseerd in de Noorderkerk. De dienst was bedoeld voor de mensen die we helpen en de mensen die hen steunen (achterban, medewerkers en vrijwilligers). Vooraf werden er broodjes en soep uitgedeeld voor onze doelgroepen en tijdens de dienst vertelde een ervaringsdeskundige haar indrukwekkende levensverhaal hoe ze uiteindelijk uit de prostitutie kon stappen. 

 We hopen dat u door het lezen van dit jaarverslag aangemoedigd wordt ons werk ook in 2024 te blijven steunen. Samen met alle medewerkers en vrijwilligers zullen we ons inzetten om handen en voeten te geven aan Gods liefde voor de meest kwetsbaren en zo uitdrukking te geven aan: Zie Jezus, leef vrij, wie zie jij? 

Joël Voordewind
Algemeen directeur THDV

IN HET KORT

THDV IN 2023

 

2022 in het kort

MENSEN IN PROSTITUTIE

139

langdurige trajecten
139 werden afgerond in 2023
81 cliënten wilden uitstappen

MENSEN MET EEN VERSLAVING

339

cliëntgesprekken
cliënt- en naastengesprekken
voor directe omstanders van verslaafden

MENSEN DIE DAKLOOS ZIJN

50-70

dagelijkse bezoekers
waren te vinden bij WAL-125 voor
een maaltijd, een spelletje of een goed gesprek.

KINDEREN IN ARMOEDE

60

kinderen
namen deel aan de verschillende
Fort-programma’s in Nederland

facebook

SOCIALE MEDIA

5.400

online volgers
op Facebook en Instagram

 

HET PASSION

98

98 gasten vonden een plek met een gemiddelde verblijfstijd van 5 weken.
Met daarbij een positieve uitstroom percentage van meer dan 70%.

Elke dag

willen we kijken

naar de ander

zoals Jezus kijkt

elke dag

kijkt Hij

zonder oordeel

maar met liefde

elke dag

brengt Hij hoop

en een

nieuw begin

elke dag

ziet Hij toekomst

in plaats van

verleden

elke dag

nodigt Hij ons uit

te kijken met

zijn ogen

elke dag

om vandaag hoop te brengen

een nieuw begin.

.

THDV. Wie zie jij? 

MENSEN IN PROSTITUTIE


Mensen in prostitutie

 

 

We preken niet, we luisteren

 

Ruim vijfendertig jaar geleden begon het werk van Scharlaken Koord. We bezochten de vrouwen op de Amsterdamse wallen. We werden geraakt door hun verhalen. Door naar hen te luisteren leren we elke dag hoe we naast hen kunnen staan.

Geïnspireerd door vrouwen en meisjes die door drang of dwang in de prostitutie terecht kwamen, maken we ook werk van preventie. We maken jongeren weerbaarder in seksualiteit en in relaties. Zodat zij hun grenzen beter kunnen aangeven en voor zichzelf durven opkomen.

We staan op voor slachtoffers van dwang en voor een ieder die zelf haar of zijn stem niet kan laten horen. En we vragen de samenleving om samen met ons op te staan voor waardigheid en recht.

Wij geloven dat er bij Jezus altijd een nieuw begin is. Dat het verleden niet de toekomst bepaalt. En dat fouten en onrecht niet het laatste woord hebben maar dat er voor iedereen een weg is naar vrijheid en herstel. Of jij wel of niet gelooft, en welk geloof je ook hebt: wij respecteren ieders levensovertuiging. Het is aan jou of je met ons wilt praten over levensvragen of geloof. We preken niet, we luisteren wel.

Scharlaken Koord. Sterk in de liefde.

‘Het was alsof al het leven uit mij weg was, maar ik nu weer opnieuw tot leven ben gekomen’

 

Cliënt Scharlaken Koord

SCHARLAKEN KOORD IS:

  1. Onvoorwaardelijk, betrouwbaar, onbevooroordeeld en betrokken in ons contact met cliënten, jongeren en andere betrokkenen.
  2. Daardoor bieden wij een veilige, vertrouwde plek waar onze kwetsbare doelgroep zich weet thuis te voelen.
  3. Zo bouwen wij aan een effectieve en duurzame uitkomst van onze missie.

 

Scharlaken Koord – ontwikkelingen 2023

Voor het preventieteam was 2023 een enerverend jaar. De lessen in Amsterdam werden onderdeel van een aanbesteding die veel te groot was voor ons. Dankzij goede samenwerking konden we uiteindelijk ons werk op de meest kwetsbare scholen toch voortzetten. We introduceerden nieuwe interventies zoals de Escaperoom Seksuele Uitbuiting en een les over porno. Daarnaast maakten we content voor onze eerste online interventie (train de trainer). Tenslotte zijn we met een trainerspool gestart waarmee we de seizoenschommelingen veel beter op kunnen vangen.

De maatschappelijk werkers deden in dit jaar in de meeste regio’s mee met gemeentelijke prostitutiecontroles waardoor we hulp konden bieden aan vrouwen en mannen in vaak benarde situaties. Mannen komen meer in beeld en we doen ook gerichte outreach om hen te bereiken. Op de woensdagen waren er vaak workshops voor de vrouwen en vier vrouwen volgden onze training tot ervaringsdeskundige. In de winkel stroomde een stagiaire door naar een betaalde baan en daarna naar een opleiding. Aan het einde van het jaar konden we de benedenverdieping van ons kantoor in gebruik nemen als fijne inloopplek.

Met ketenpartners werkten we samen aan duurzaam ander werk voor mensen die uit de prostitutie stappen en aan een Amsterdamse variant van een overweeghuis.

Voor het team waren er kwartaalmeetings, coaching en deskundigheidsbevordering. Op hun beurt verzorgde het team deskundigheidsbevordering voor de vrijwilligers, voor diverse gemeentes en ketenpartners en twee scholingsdagen over ons werk voor nieuwe collega’s en vrijwilligers, maar ook voor politici en beleidsmakers. Er waren bijzondere werkbezoeken van onder meer burgemeester Halsema en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. En tenslotte waren we intensief betrokken bij events zoals Opwekking, een filmavond in de Balie en de Muskathlon.

SCHARLAKEN KOORD

HULPVERLENING 2023 IN CIJFERS

139

langdurige trajecten
139 werden afgerond in 2023
81 cliënten wilden uitstappen

4

nieuwe ervaringsdeskundigen
volgden onze eigen training

212

lessen, lezingen en webinars
gegeven op scholen

27.000

unieke profielen
gevonden met digitaal veldwerk

25

25 keer gingen we mee met een prostitutiecontrole
50 tot 75 vrouwen en mannen hebben we ondersteund

8,3

gaven de docenten als gemiddelde cijfer
voor de preventielessen op 50 scholen

 

DIT IS WAT WIJ DOEN

1. Waardigheid

Onze maatschappelijk werkers helpen mensen die uit de prostitutie willen stappen en/of een andere hulpvraag hebben, bijvoorbeeld op het gebied van werk, financiën, wonen, sociaal- en psychisch functioneren en zingeving. Dit gebeurt in de vorm van ambulante hulpverlening (persoonlijke gesprekken) en praktische hulp.

2. Werk

Als mensen uit de prostitutie willen stappen, helpen wij bij de overstap naar ander werk. Regulier werk geeft structuur en regelmaat, helpt eigenwaarde op te bouwen en maakt de doorstroom naar een andere baan realistisch. Wij bieden trainingen, workshops en werkervaringsplaatsen aan.

3. Weerbaarheid

Gedwongen prostitutie en seksuele uitbuiting hebben grote gevolgen. Daarom vertellen we de verhalen van de slachtoffers. Daarnaast zijn we proactief in het geven van voorlichting over gezonde vormen van seksualiteit en relaties. Dit doen we om te voorkomen dat (ook jonge) mensen in seksuele uitbuiting terecht komen.

DIT IS ONZE UNIEKE AANPAK

Scharlaken Koord-teamleden zijn zowel zeer betrokken als professioneel en innovatief. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met onze cliënten is de basis van ons werk en van de cliënten die willen uitstappen, slaagt zo’n 65% daar ook in! Daarnaast past onze hulpverlening zich aan op wat er gebeurt in de prostitutiesector. 

Scharlaken Koord loopt landelijk voorop in online veldwerk en hulpverlening en ondersteunt ook andere organisaties daarin. Zo slagen we er in om ook kwetsbare mensen of slachtoffers van mensenhandel te bereiken met ons hulpaanbod.
Ons preventiewerk richt zich op het voorkomen van seksuele uitbuiting, door training en voorlichting aan jongeren, kwetsbare groepen, of hun begeleiders.

Meer weten over prostitutie?

Actuele verhalen, longreads en podcasts
vind je in ons Dossier Prostitutie.
Ga naar www.thdv.nl/zien

 

MENSEN MET EEN VERSLAVING


Mensen met verslaving

‘Ik wil in alles proberen cliënten eigenwaarde en betekenis te geven. En ze over de liefde van God en de fantastische boodschap van het geloof te vertellen’ 

Jan-Jaap de Graaf, begeleider werkplaats Waypoint Bunschoten

3 BELOFTEN VAN DE WAYPOINT-FORMULE

1. We helpen
verslaafden

 

Onze vrijwilligers lopen met cliënten mee in hun proces naar vrijheid. Ze begeleiden hen richting ambulante zorg of klinische behandeling. En als cliënten weer terugkomen van de behandelingen, helpen onze buddy’s ze mee om terug te keren in de maatschappij. Door mee te draaien in onze werkbedrijven of kringloopwinkels.

2. We helpen
hun familie

 

Naast het hulp bieden aan verslaafden, begeleiden wij familieleden en direct betrokkenen van verslaafden. Dat doen we onder meer door gesprekken en workshops. We zien dat de lokale gemeenschap nodig is om verslavingsproblemen het hoofd te kunnen bieden, daarom blijven we werken aan bewustwording.

3. We zetten in
op preventie

 

Waypoint zet ook sterk in op voorlichting en preventie, omdat we geloven dat het voorkomen van verslaving nog altijd het beste is. Dit doen we door middel van weerbaarheidslessen op basisscholen en preventielessen op middelbare scholen maar ook door in de samenleving breed aanbod te creëren voor kerken, bedrijven en organisaties.

Waypoint Urk – ontwikkelingen 2023

In 2023 hebben we een toename gezien van de impact van de coronapandemie op jongeren, meer dan in voorgaande jaren. Een groter aantal jongeren ervaart depressieve gevoelens en zoekt afleiding in middelengebruik. Bovendien was er een opmerkelijke stijging in hulpvragen met betrekking tot online gedrag, gamen en gokken. De veranderingen in wetgeving hebben geleid tot een toename in hulpvragen over gokken. Interessant is dat er geen onderscheid meer is tussen mannen en vrouwen; waar deze vragen voorheen voornamelijk van mannen kwamen, is er nu een gelijke verdeling.

Het is bemoedigend om te zien dat het alcoholgebruik onder jongeren lijkt af te nemen en dat de leeftijd waarop ze beginnen met drinken iets hoger wordt. De vraag blijft echter of dit een blijvende trend is of slechts een momentopname.

Deze gegevens halen we uit de onderzoeksresultaten van het IJslands preventiemodel. Onze rol hierin is dat wij de preventielessen verzorgen voor groep 7, groep 8, klas 1 t/m 4 en klas 1 van het MBO met bijbehorende ouderavonden.

WAYPOINT URK

HULPVERLENING 2023 IN CIJFERS

339

gesprekken
met cliënten en directe omstanders van verslaafden

32

drugstesten uitgegeven
inclusief adviesgesprekken

88

preventielessen gegeven

op basisscholen, middelbare scholen en bij kerken in de regio

 

306

WhatsAppgesprekken

langdurende, adviserende telefoon/WhatsApp gesprekken

31

doorverwijzingen

naar ketenpartners

125

bemoeizorggesprekken

en nazorggesprekken

 

Kringloop Waypoint – ontwikkelingen 2023

Het is van essentieel belang om de continuïteit van alle activiteiten in onze winkel te waarborgen. We onderzoeken tevens kansen en mogelijkheden om de inkomende en uitgaande goederenstromen zo circulair en efficiënt mogelijk te beheren.

Belangrijke aandachtspunten waren:

  • Groot meubilair bevindt zich in een uitdagende markt, waardoor we bij de inname kritisch moeten zijn. Indien nodig is de aanbieder verantwoordelijk voor de juiste afvoer.
  • Onze elektroafdeling heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt door defecte apparatuur zoveel mogelijk te repareren, wat heeft geleid tot een toename in verkoop.
  • De boekenafdeling heeft naast fysieke boekenkasten ook digitale verkoopmogelijkheden benut, waardoor het bereik en de verkoop zijn vergroot.
  • De verkoop van textiel en kleding blijft het grootste deel van onze omzet vertegenwoordigen. Het sorteerteam besteedt hier veel zorg en aandacht aan. De textielinzameling verloopt nog steeds succesvol in samenwerking met de gemeente Urk. Er is regelmatig overleg hierover en over andere goederenstromen.

 

Conclusie
Het afgelopen jaar is gekenmerkt door stabiliteit en zegeningen, waarbij we ons verhaal op krachtige wijze hebben geleefd. Ons verhaal draait om een social enterprise waar aandacht, samenwerking, luisteren, zien en geestelijke groei centraal staan. Tegelijkertijd is er een levendige dynamiek van activiteiten die typerend zijn voor een kringloopcentrum. Deze activiteiten worden uitgevoerd door vrijwilligers, taakgestraften, cliënten van dagbesteding, stagiaires en anderen. Deze diverse groep mensen vormt een afspiegeling van onze samenleving ze ervaart dagelijks een stabiele en veilige werkplek. Samen met onze kringloopmedewerkers streven we ernaar om dit op een gezonde koers te houden.

 

KRINGLOOP WAYPOINT 2023 IN CIJFERS

9

mensen op dagbestedingsplek
in de winkel

19

cliënten voor taakstraf en reclassering
werkten in en om de kringloopwinkel

 

495.636

kilo goedzooi

werd in 2023 verwerkt
door de kringloopwinkel

Waypoint Bunschoten – ontwikkelingen 2023

In 2023 hebben veertien deelnemers hun weg gevonden naar Werkbedrijf Waypoint. Sommigen startten met een werk- of dagbestedingstraject, terwijl anderen een tijdelijke oplossing zochten, bijvoorbeeld om de wachttijd voor een kliniek op een gezonde manier te overbruggen. De werkplaats van Waypoint bood ook dit jaar een constructieve en ondersteunende omgeving. Drie deelnemers hebben in 2023 hun begeleiding afgerond en zijn succesvol overgestapt naar betaald werk, allemaal binnen een jaar. De positieve impact van de dagbesteding en de persoonlijke betrokkenheid van medewerkers en vrijwilligers is duidelijk zichtbaar. Deelnemers zijn via verschillende kanalen bij Waypoint terechtgekomen, zoals het Sociaal Team, maatschappelijk team De Boei, kerken en via cliënten zelf. In 2022 sloot een tbs-kliniek zich aan bij Waypoint en in 2023 volgde het regionaal uitvoeringsorgaan BBS, dat ook deelnemers naar Waypoint stuurt tegen vergoeding.

Coaching
Naast het bieden van structuur en eigenwaarde in de werkplaats, ontvangen deelnemers ook individuele coaching bij Waypoint. Elke deelnemer heeft unieke behoeften en Waypoint biedt hierin een belangrijke meerwaarde ten opzichte van andere werkbedrijven door individuele begeleiding te bieden.

Hoewel kerken in 2023 minder aandacht kregen vanwege personele bezettingen, blijft de band met kerken sterk. Kerken weten Waypoint te vinden voor vragen en bieden financiële steun. Regelmatig is er contact voor gesprekken en bijeenkomsten met jongeren, ouders en ouderen.

Vrijwilligers
Waypoint Bunschoten wordt ondersteund door twee belangrijke groepen vrijwilligers: buddy’s en werkplaatsvrijwilligers. Buddy’s ondersteunen herstellend verslaafden door een maatje te zijn en een positieve invloed uit te oefenen. Werkplaatsvrijwilligers werken nauw samen met cliënten en helpen hen opbloeien. In 2023 zijn vrijwilligers actiever betrokken bij de plannen van Waypoint, waarbij er aan teambuilding is gewerkt en de toegevoegde waarde van THDV duidelijker onder de aandacht is gebracht.

In 2023 heeft Waypoint een aanzienlijke omzetgroei gerealiseerd ten opzichte van 2022, ondanks onderbezetting. Particulieren en bedrijven weten Waypoint steeds beter te vinden, resulterend in een toename van orders, zowel in volume als in omvang. Het team is uitgebreid met parttime verkoopmedewerker Sjoerd Duijst, die ondersteunt bij het bedienen van de groeiende klantenkring en verantwoordelijk is voor meer zichtbaarheid en het opbouwen van een productenwebsite.

WAYPOINT BUNSCHOTEN

2023 IN CIJFERS

18

18 cliënten vonden een plek
in het werkbedrijf van Waypoint

arrow-right

6

tweedelijns doorverwijzingen
bewerkstelligd bij cliënten

18

18 vrijwilligers waren in 2023 actief
en bouwden een band op met cliënten

100

aanvragen van handgemaakte meubels
een groei van 80% ten opzichte van 2022

Meer weten over verslaving?

Actuele verhalen, longreads en podcasts
vind je in ons Dossier Verslaving.
Ga naar www.thdv.nl/zien

 

 

 

MENSEN DIE DAK- OF THUISLOOS ZIJN


 

We willen dak- en thuislozen
een huiselijke plek bieden

 

WAL-125 is een publieke huiskamer voor dak- en thuislozen, waar ze kunnen genieten van maaltijden, warmte en gezelschap. Samen met onze gasten streven we naar mogelijkheden voor zinvolle dagbesteding.

In Amsterdam is er een aanzienlijke populatie dak- en thuislozen. Deze mensen redden het om diverse redenen niet in de reguliere samenleving. Velen van hen ervaren al sinds hun jeugd problemen, zoals emotionele verwaarlozing of traumatische ervaringen. Ze verlangen naar warmte, sociaal contact en een rustige plek om te ontspannen.

Het Passion is een locatie in de Achterhoek waar tijdelijke opvang wordt geboden aan dak- en thuislozen en mensen met een verslaving. Onze gasten, die vaak gestresst zijn door het leven op straat, verbroken relaties en verslaving, vinden bij Het Passion rust. Onze begeleiders en vrijwilligers bieden structuur gedurende de dag en helpen hen om hun leven weer op te pakken. We zijn gastvrij, betrokken, ontspannen en richten ons op de toekomst, met als doel een plek om te wonen. We geloven dat iedereen van waarde is, altijd.

‘Vroeger was ik rijk met geld, nu ben ik rijk met liefde’

 

Ronald, ex-dakloze en vrijwilliger bij WAL-125

WAL-125 – ontwikkelingen 2023

In januari is de daklozen-inloop opgeknapt en vernieuwd. Deze werd op zaterdag 13 mei heropend door wethouder Rutger Groot Wassink Sociale Zaken van de gemeente Amsterdam. Ook heeft de inloop een nieuwe naam gekregen: WAL-125. Voorheen stond de inloop bekend als Amsterdammers helpen Amsterdammers (AHA). Met de nieuwe naam wil THDV laten zien hoe belangrijk het is om dak- en thuislozen te zien en een veilige plek te bieden.

De bezetting in WAL-125 is erg goed. Veel dak- en thuislozen zijn meerdere dagen per week te gast en er worden elke dag ongeveer 50 tot 70 maaltijden uitgedeeld. Er zijn per dag twee eetmomenten rond de lunchtijd. Daarnaast helpen we onze gasten bij hun vragen en verwijzen wij hen door naar hulpverlening.

Ook in 2023 hebben we ongeveer één avond per week gekookt met 6 tot 8 gasten. We doen gezamenlijk inkopen, koken samen, eten met elkaar en nemen ruim de tijd om elkaar te spreken.

Tenslotte hebben vrijwilliger Christina en ex-dakloze Ronald (nu ook vrijwilliger) een aantal wandelingen georganiseerd, waarbij Ronald de plekken liet zien waar hij als dakloze jarenlang had geleefd. Vaak werd er samen met de groep gekookt en gegeten. Diverse middelbare schoolklassen zijn eveneens te gast geweest voor een lesprogramma over dakloosheid. Onder leiding van Ronald en Christina hebben de leerlingen een wandeling gemaakt, een bezinningsmoment gehad en workshop gevolgd. 

 

 

WAL-125

DAGOPVANG DAKLOZEN 2023 IN CIJFERS

10.000

kopjes koffie en thee
werden er ingeschonken voor de bezoekers.
En voor iedereen was er elke dag een maaltijd.

30

vrijwilligers
stonden klaar voor de bezoekers.
Voor een kop koffie en oprechte aandacht.

50 tot 70

dagelijkse bezoekers
zijn te vinden bij WAL-125 voor een maaltijd een spelletje of een goed gesprek.

HET PASSION

Het Passion – ontwikkelingen 2023

Het Passion ligt in de Achterhoek, gelegen tussen Doetinchem en Zutphen. Onze boerderij biedt een tijdelijke opvang aan dak- en thuislozen en mensen met een verslaving. Onze gasten, die vaak gestresst zijn door het leven op straat, verbroken relaties en verslaving, vinden bij Het Passion rust en herstel. Onze toegewijde begeleiders en vrijwilligers zorgen voor structuur gedurende de dag en helpen hen om hun leven weer op te bouwen. We streven naar een gastvrije, betrokken, ontspannen sfeer en richten ons op een hoopvolle toekomst.

Het Passion leverde in 2023 aan 98 gasten een time-outplek voor een gemiddelde duur van 35 dagen. Meer dan 70% stroomden positief door. Vier bewoners mochten het hele jaar door bij Het Passion wonen. Qua werk is er geïnvesteerd in de werkplaats. Dat levert vooral mooie momenten op: gasten die aan het werk zijn, met als resultaat een zinvolle tijdsbesteding en mooie producten. Daarnaast blijft de inzet van vrijwilligers essentieel voor het concept van nabijheid, gezien worden en samen een leefgemeenschap vormen. Ongeveer 160 vakantievrijwilligers, gemiddeld drie per week, mochten bijdragen aan het leven van onze gasten en bewoners.

HET PASSION

TIME-OUT VOORZIENING 2023 IN CIJFERS

98

gasten onderdak geboden

De gemiddelde verblijfstijd was 5 weken

70%

van de gasten

hadden een positieve uitstroom

160

vakantievrijwilligers werkten bij Het Passion

gemiddeld 3 vrijwilligers per week

 

Meer weten over dakloosheid?

Actuele verhalen, longreads en podcasts
vind je in ons Dossier Dakloosheid.
Ga naar www.thdv.nl/zien

 

KINDEREN IN ARMOEDE

 

 

 

Hoe je Het Fort het beste kan omschrijven? Als een tweede huis. Een veilige plek. Een fijne plek met sport en spel. Speciaal voor kinderen uit gezinnen die de negatieve gevolgen van armoede ervaren.

Twee middagen in de week – drie jaar lang – komen basisschoolkinderen naar Het Fort en volgen ons programma op een Fort-locatie bij hen in de buurt. 

Hiermee verlichten we op korte termijn de armoede en op langere termijn vergroten we de kansen dat kinderen de vicieuze cirkel van armoede doorbreken.

Het Fort. Krachtig tegen kinderarmoede.

 

We gaan voor een langdurige relatie

Op Het Fort werken opgeleide kindercoaches. Onze coaches gaan een langdurige relatie met het kind aan.

 

Kinderen zijn minimaal drie jaar betrokken bij Het Fort, van groep 5 t/m 7. We zien dat kinderen hier positiever en weerbaarder zijn, als ze Het Fort verlaten.

We helpen kinderen groeien in eigenwaarde

Wij helpen kinderen met het ontdekken van hun talenten en het opbouwen van een positief zelfbeeld.

 

Door het Fortskills programma laten we kinderen groeien in levensvaardigheden. Dit doen we door middel van spel en creativiteit.

We geven oprechte aandacht en luisteren echt

We zijn oprecht benieuwd naar het verhaal en de gedachten van kinderen bij Het Fort. We luisteren naar kinderen, investeren in positieve ervaringen en geven elk kind aandacht en support.

 

Omdat wij geloven dat elk kind recht heeft op een kansrijke toekomst.

Het Fort – ontwikkelingen 2023

Het jaar 2023 was een pittig jaar voor Het Fort en de kindercoaches. We hebben twee locaties moeten sluiten, waaronder eind 2023 Amsterdam: de plek waar Het Fort is gestart. Helaas was er onvoldoende financiële ondersteuning vanuit de gemeente om de locatie voort te zetten. Daarbij hadden we ook geen beschikking meer over een fysiek pand, omdat het huidige pand gesloopt zou worden. Vooral voor de kinderen en ouders van de gesloten locaties was het een bittere pil. We hebben samen met de kinderen mogen terugkijken op de waardevolle tijd en momenten die we hebben gehad. Uiteraard hopen we op termijn sterk terug te komen op deze plek.  

 

Lichtpunten  

Gelukkig zijn er ook weer lichtpunten, zoals de voorbereidingen die van start zijn gegaan voor de opening van Het Fort in Zwijndrecht, een locatie die helemaal lokaal gedragen wordt. Er zijn initiatiefnemers en ondernemers opgestaan die het project langdurig willen ondersteunen. Dat er inwoners zijn die geloof hebben in Het Fort als waardevol programma voor deze kinderen geeft vertrouwen. Inmiddels zijn de deuren op deze nieuwe locatie geopend. 

Ook is het netwerk van de bestaande locaties versterkt, waardoor we voor 2024 een betere basis hebben om ons werk voort te zetten. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet om te komen tot een nieuwe koers voor Het Fort. Om de koers neer te zetten en uit te werken is een projectmanager aangetrokken om hier invulling aan te gaan geven. We kijken uit naar 2024, waarin we met nieuwe energie stappen kunnen zetten tot een waardevol Fort programma voor de kinderen die dit hard nodig hebben.      

Onze dankbaarheid gaat uit naar de kindercoaches die ondanks de onzekerheden zich hebben ingezet voor Het Fort.   

HET FORT

BESTRIJDING KINDERARMOEDE 2023 IN CIJFERS

60

kinderen
namen deel aan de verschillende
Fort-programma’s in Nederland

700

gezonde snacks en stuks fruit
zijn er in 2023 aangeboden
aan de kinderen van het Fort

< 60

verjaardagen
zijn gevierd, het cadeau werd 
door Het Fort gesubsidieerd

Zie Jezus

‘Zien’ is en blijft een uitdagend motto. Regelmatig activeren we het leren ‘zien’ bij elkaar. Met name tijdens de wekelijkse connect- en gebedsmomenten en intervisie dagen we elkaar uit om situaties vanuit andere perspectieven te bekijken. Door elkaar te blijven uitdagen, groeit ons geestelijke zien en ontdekken we Jezus in momenten van gebrokenheid. Daar waar Hij zich juist toont, ook als wij even niet kijken. 

Leef vrij

Dat ons programma vrijheid bewerkstelligt is iedere Fort middag weer duidelijk. Zonder vrijheid is er nauwelijks plaats voor liefde. Wij mogen, bewogen door de liefde van Jezus, kinderen op veel gebieden van hun leven suggesties en een leeromgeving geven die bevrijdend werken.

 

Meer weten over kinderarmoede?

Actuele verhalen, longreads en podcasts
vind je in ons Dossier Kinderarmoede.
Ga naar www.thdv.nl/zien

 

GASTVRIJHEID

Gastvrijheid

Gastvrijheid tonen en gerechtigheid brengen

De Shelter is de naam van onze twee hostels in Amsterdam. Het is een thuis waar – vóór corona –  mensen van over de hele wereld elkaar ontmoetten.

Al sinds 1971 zijn de hostels ons thuis, dat we graag met onze gasten willen delen. Hoewel dat door de nasleep van corona een tijd niet mogelijk was, bezinnen we ons nu weer op een toekomst met toeristen uit de hele wereld en zijn we inmiddels met de verbouwing begonnen. We willen een blijvende plek zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, een schuilplaats bieden om rust te vinden. En we houden ervan om verhalen uit te wisselen: van persoonlijke levensverhalen tot verhalen van God.

Shelter Hostels. Goed doen terwijl je slaapt in Amsterdam.

Shelter Hostels Amsterdam – ontwikkelingen 2023

Zoals in het voorwoord al vermeld, zijn we in 2023 begonnen om de twee hostels in Amsterdam (Shelter City en Shelter Jordan) weer actief in gebruik te gaan nemen.

De Shelter City en Jordan zijn noodgedwongen stilgelegd toen de Corona-epidemie uitbrak in maart 2020. Er werden in 2021 plannen ontwikkeld om de Shelter City tijdens de epidemie te renoveren, maar door de gestegen prijzen en de onzekerheid over de afloop van de epidemie, werd de renovatie uitgesteld. Zodoende stonden beide shelters lange tijd tot ons groot ongenoegen leeg. In de zomer van 2023 kregen we het verzoek van de wethouder Zorg van gemeente Amsterdam om asielzoekers en daklozen op te vangen. Daar zijn we op in gegaan en met het COA konden we al snel tot overeenstemming komen om onze Shelter Jordan aan hen te verhuren. We vroegen Victory Outreach om wekelijks uit te reiken naar de minderjarig, alleenstaande jongeren. Ze stemden daar mee in.

Ondertussen werden we gevraagd om in de Shelter City voor drie jaar voor circa 150 daklozen opvang te organiseren voor de wintermaanden. Zo werden de renovatieplannen van 2021 weer uit de kast gehaald en begonnen we met alle voorbereidingen. In 2024 is de renovatie van start gegaan. We hopen in december 2024 weer open te gaan.

Wat een zegen en vreugde om beide gebouwen weer actief in te kunnen zetten voor daklozen en asielzoekers. We zijn God dankbaar voor alle partner die de eerste fase van de renovatie mogelijk maken. Mocht u nog willen bijdragen aan deze grote renovatie, dan is alle steun welkom. We willen graag met onze shelters de liefde en gastvrijheid van God onze Vader laten zien.

 

Joël Voordewind, algemeen directeur THDV

WE DOEN HET SAMEN


We doen het samen

Introductie

In dit deel van het jaarverslag blikken we terug op de activiteiten die vanuit communicatie zijn ondernomen om THDV onder de aandacht te brengen bij de achterban, relevante relaties en van daaruit ook fondsen te werven die het werk van de organisaties en de verschillende stichtingen mogelijk maken. 2023 was voor het communicatieteam een uitdagend jaar om met hernieuwde scherpte en focus aan de slag te gaan.  

Kerken

In 2023 zijn we begonnen met actief werken aan de implementatie van onze visie voor kerken. We hebben daarom een vernieuwd kerkenpakket gepresenteerd. Het is daarmee ons verlangen om breed in Nederland aandacht te vragen voor de doelgroepen die we met de verschillende stichtingen helpen. We willen kerken aanmoedigen en handvatten bieden om in hun eigen omgeving oog te hebben voor kwetsbare mensen en te bouwen aan een partnerschap met ons. Door beperkte capaciteit bleek dit lastig structureel in te bedden en is ervoor gekozen om dit reactief in te vullen. Op uitnodiging zijn diverse malen een spreekbeurt in of voor een kerk gegeven, onder meer op een jeugdweekend, gemeenteavond en bij catechisatiegroepen. 

We zien dat de betrokkenheid van kerken bij het werk van THDV en de verschillende stichtingen heel hoog is. Daarvoor zijn we dankbaar. We blijven daarom inzetten op kerken als partner in het werk van THDV in Nederland. Zo kunnen we mensen aanmoedigen de ander écht te zien en samen ons inzetten voor kwetsbare doelgroepen in Nederland 

Voorbeeld 

In het winterseizoen ’22 – ’23 voerde het jeugdwerk van de hervormde kerk in Barneveld actie voor het werk van THDV.  Deze actie werd vormgeven door de jeugddiakenen uit deze kerkelijke gemeente. Tijdens catechisaties was er aandacht voor het werk van THDV en in huwelijksdiensten werd er gecollecteerd voor het werk. De actie bracht voor het werk van THDV het prachtige bedrag van 7.500 euro op.  

 

Bedrijven

In 2023 hebben we de bedrijvenstrategie voor de komende jaren opgesteld en zijn we gestart met uitvoering. We zien ook hier een grote kring van bedrijven en ondernemers die in het verleden betrokken zijn geweest. We zoeken met hen naar een passend partnerschap om weer actief te worden. We kijken naar nieuwe opzetten voor ondernemersbijeenkomsten waarbij we mensen kunnen inspireren, mobiliseren en verbinden. Om de doelstellingen te realiseren hebben we een investering gedaan in extra capaciteit. Halfjaarlijks evalueren we het plan en stellen we waar nodig bij. 

Voorbeeld 

6 juli 2023 mochten we zo’n 80 ondernemers uit LIFE netwerk van 4M in Amsterdam hosten voor een middag en avond rondom het thema ‘Zicht op Amsterdam’. Een prachtige groep mensen en een mooi thema om met elkaar mee aan de slag te gaan. Want wat is eigenlijk ons beeld van Amsterdam? Waar vindt het onrecht plaats, en welke rol kunnen wij spelen om hier verandering in te brengen? 

Particulieren

THDV kent een trouwe groep aan betrokken donateurs. Dankzij hun steun is het steeds weer mogelijk om mensen te helpen die dat zo nodig hebben: mensen die dakloos zijn, verslaafd, kinderen in armoede en mannen en vrouwen die vastzitten in prostitutie. We willen naast hen staan en er voor hen zijn. We kiezen er daarom voor om de doelgroepen en onze achterban met elkaar te verbinden. Dit doen we bijvoorbeeld door de jaarlijkse THDV-kerstviering, video’s en ons magazine Zien. Dankzij de steun van onze achterban is het mogelijk om gewenste impact onder de verschillende doelgroepen te realiseren.  

 Om onze achterban goed te bereiken ondernemen we elk jaar veel verschillende activiteiten. We hebben in 2023 onze contentstrategie gecontinueerd en onze online marketing verder uitgebouwd. We beginnen daaruit resultaten te zien in vergroten van vindbaarheid, bereik en conversie.  

Magazine Zien

Ons magazine Zien  wordt vier keer per jaar gemaakt om onze achterban mee te nemen in het werk van de verschillende stichtingen en hen actief te betrekken. In december brachten we een speciaal bewaarnummer uit over het thema ‘Ontmoet mij’: Het kleine winter Inspiratieboek (foto). Het nummer sloot daarbij naadloos aan bij de wintercampagne. Voor geïnteresseerden was het nummer gratis aan te vragen, dit gebeurde door ruim 400 mensen. Totaal ontvangen per kwartaal ongeveer 6.000 mensen het magazine met bijbehorende brief. 

Campagnes

In 2023 hebben we twee grote campagnes gehad. In het voorjaar stond het thema dakloosheid centraal. Daarbij hebben we onder andere gekozen om een nieuwe podcastserie over dakloosheid te ontwikkelen. Deze serie hebben we actief in de markt gezet en gepromoot. In de winter van 2023 hebben we de jaarlijkse grote wintercampagne gehad. Het thema was ‘Ontmoet mij’ waarbij we ons verlangen deelden om onze vier doelgroepen echt te zien en de tijd te nemen om hen te ontmoeten. Naast het bewaarmagazine, hebben we online marketing als tool ingezet om ons bereik te vergroten en donaties te verwerven, social media ingezet en de jaarlijkse kerstviering georganiseerd. Dit jaar hebben we extra aandacht gehad voor de ontmoeting tussen de achterban en de doelgroepen van de organisatie door vooraf aan de kerstviering ook een maaltijd te bieden. Aan het programma werkten onder andere Kees Kraayenoord en Arjen ten Brinke mee. Daarnaast is er een extra middagprogramma georganiseerd voor geïnteresseerden met een wandeling, ontmoeting en diner.  Dit programma werd bezocht door ongeveer 30 mensen. Bij de kerstviering waren ruim 500 mensen aanwezig.  

We zoeken steeds creatieve manieren om mensen, binnen en buiten de achterban, te betrekken bij het werk van de organisatie. In 2024 zullen we daarom extra inzet zetten op het door ontwikkelen van succesvolle en schaalbare campagnes zodat we groeien in onze fondswervende kracht om steeds meer impact door middel van onze stichtingen te hebben. 

THDV Muskathlon

THDV is proud partner van 4M en de Muskathlon. In 2023 is de reis die de Muskathleten afleggen vernieuwd en zijn ze voor het eerst vanuit Roemenië naar Nederland gereisd. 26 Muskathleten volgden daarmee de route van een vrouw die vanuit Roemenië naar Nederland is gereisd om hier vast komen te zitten in prostitutie. Voor de deelnemers een bijzondere ervaring.

Tijdens een regenachtige sportdag werd van de Muskathleten het uiterste gevraagd aan inzet en doorzettingsvermogen maar allen haalden de finish. We zijn dankbaar en diep onder de indruk van de toewijding van de sporters. Ook in 2024 gaat deze activiteit door en zal het vernieuwde concept worden verbeterd. We zetten ons in voor een succesvolle samenwerking en bovenal impactvolle reis voor de Muskathleten 

Vooruitblik 2024

In 2024 willen we doorgroeien met onze fondswervende activiteiten. Daarbij zetten we in op het verbeteren van de huidige activiteiten en de resultaten. Daarnaast zullen we onderzoeken en uittesten op welke andere slimme manieren we onze fondswervende basis kunnen verbreden. Dit zal resulteren in een fondswervende visie voor de komende jaren.  

We zullen stappen blijven zetten in onze online marketing om onze online zichtbaarheid structureel te vergroten en aandacht te blijven vragen voor de thema’s die het hart van onze organisatie raken. Een geïntegreerde visie op content en website is daarvoor van belang.  

Een ander belangrijk focuspunt voor 2024 ligt in de ontwikkeling van visie op het CRM en de daarbij behorende tools. In 2024 zullen we hier stappen mee moeten maken zodat we ook onze fondsenwerving en dienstverlening naar onze achterban kunnen verbeteren. 

BESTUUR EN TOEZICHT


Bestuur en toezicht

Bericht van de Raad van Toezicht

.

Het jaar 2023 was een jaar waarin THDV opnieuw veel van haar doelstellingen kon waarmaken. Er is veel hulp geboden aan dak- en thuislozen, prostituees, verslaafden en kinderen in armoede. Deze hulpverlening is tot stand gekomen door de grote inzet en betrokkenheid van medewerkers en vrijwilligers. Onze dank als Raad van Toezicht daarvoor is zeer groot. Eveneens is onze dank groot aan iedereen die een financiële bijdrage heeft geleverd aan THDV. Iedere euro die wordt ontvangen is een bijdrage aan de hulp die THDV verleent.

Dankbaar zijn wij ook met de indiensttreding van Joël Voordewind als algemeen directeur van THDV. Samen met financieel directeur Martina van der Veen, die gedurende het eerste half jaar van 2023 op voortreffelijke wijze het algemeen directeurschap heeft waargenomen, vormt hij de Raad van Bestuur van THDV. We hebben voor de ontstane vacature van algemeen directeur een uitgebreid en zorgvuldig wervingsproces doorlopen, waaruit Joël Voordewind uit de vele goede kandidaten unaniem is gekozen. Met hem aan boord kan THDV verder bouwen aan het verlenen van hulp. Van belang is daarbij onder andere dat de twee hostels weer snel actief in gebruik worden genomen. In 2023 zijn daartoe de voorbereidingen gestart.

Als Raad van Toezicht zijn wij veelvuldig bijeengekomen in 2023. Zo hebben wij vier keer vergaderd met de Raad van Bestuur. Daarnaast heeft onze Auditcommissie steeds de kwartaalcijfers afzonderlijk met de Raad van Bestuur besproken en heeft de Auditcommissie gesproken met de accountant over de concept-jaarstukken. Eveneens hebben we overleg gehad met de Ondernemingsraad, hebben we bezoeken gebracht aan de verschillende stichtingen, en hebben we uiteenlopende bijeenkomsten van THDV bijgewoond.

Als Raad van Toezicht zijn wij van oordeel dat THDV over 2023 goed heeft gefunctioneerd. Wij kijken in geloof en vol vertrouwen naar een impactvolle toekomst van THDV.

FINANCIËLE VERANTWOORDING


Financiële verantwoording

Geconsolideerde staat van baten en lasten 2023

BalansDec-23Dec-22Dec-23Dec-22
ACTIVAPASSIVA
Vaste activaEigen vermogen
Immateriële vaste activa20,55347,443Eigen vermogen4,946,3364,887,053
Materiële vaste activa3,658,9193,754,207Voorzieningen73,08273,082
Resultaat huidig jaar-503,78252,293
3,679,4723,801,6514,515,6375,012,427
Voorraden61,25565,149
Liquide middelen2,141,8502,423,862Langlopende schulden763,400803,650
Vorderingen korte termijn1,563,0961,183,188Kortlopende schulden2,166,6361,657,772
Totaal activa7,445,6737,473,850Totaal passiva7,445,6737,473,850

Exploitatieoverzicht 2023

Exploitatieoverzichtrealisatie t/mbegroting t/mverschilrealisatie t/mverschil
dec/23dec/23dec/22
Baten uit giften1,775,657973,000802,6571,780,026-4,369
Baten uit fondsen en sponsoring194,542279,000-84,458190,7093,833
Baten uit subsidies1,061,9681,131,630-69,6611,377,975-316,007
Opbrengst werkbedrijven1,180,0691,248,894-68,8251,194,118-14,049
Huuropbrengsten925,232790,531134,700839,68885,543
Overige baten45,20140,5544,64734,48810,714
Totale Baten5,182,6684,463,608719,0605,417,004-234,335
Totaal inkopen431,672450,791-19,119295,402136,271
Brutomarge4,750,9964,012,817738,1795,121,602-370,606
Personeelskosten3,192,6663,289,692-97,0263,195,279-2,613
Afschrijvingen252,705251,6511,054254,007-1,301
Huisvestingskosten530,837464,25666,582373,976163,910
Organisatie- en activiteitenkosten47,79454,707-6,91368,720-20,926
Autokosten20,20016,3783,82216,9913,209
Kantoorkosten incl. ICT135,738123,60012,138125,07010,669
Verkoopkosten155,574138,11417,460136,21019,363
Algemene kosten921,348231,806689,542999,802-78,454
Bijzondere baten/lasten47,292
Totaal kosten5,304,1544,570,203686,65905,170,05493,856
Bedrijfsresultaat-553,158-557,38651,520-48,452-464,462
Financiële baten en lasten14,96220,438-5,47619,102-4,140
Saldo van baten en lasten-568,120-577,82456,996-67,554-460,322
Legaten-64,338-50,000-14,338-119,84855,509
Netto resultaat-503,782-527,82471,33452,293-515,775

Bezoldiging directie 2023

De bezolding van de directie bedroeg € 193.506 inclusief pensioen en sociale lasten.